De ruïnes van Vergane Glorie

In mijn opzichzelfstaande fantasy boek Vergane Glorie spelen ruïnes een grote rol. Het boek speelt zich af in de late steentijd, maar de stammen leven tussen ruïnes van een vergane samenleving. Hoofdpersoon Anya krijgt visioenen van het verleden en moet zo te weten komen hoe deze ooit zo grandioze tempels niet meer dan ruïnes zijn geworden.

Zelf hou ik enorm van ruïnes bezoeken, het geeft een gevoel van ontzag maar ook van rust. Wanneer ik op zoek ben naar een nieuw vakantiebestemming, dan is het kunnen bezichtigen van een nieuwe ruïne een van de belangrijkste punten. Op deze manier heb ik heel wat van de mooiste ruïnes van de wereld bezocht en een aantal zijn een belangrijke inspiratie geweest voor Vergane Glorie!

Sukhothai

De ruïnes van Sukhothai liggen in het noorden van Thailand en waren de hoofdstad van het Sukhothai koninkrijk in de 13e en 14e eeuw. Het is een gigantisch complex tussen oude stadsmuren waar je gemakkelijk een hele dag kan rondlopen tussen de 21 verschillende ruïnes. Als je meer tijd hebt kun je nog tientallen andere ruïnes bezoeken in de regio eromheen. Je kan een fiets huren om de afstanden te vergemakkelijken, iets wat ik ook gedaan heb tijdens mijn bezoek aan Sukhothai.

Het was in Sukhothai waar het idee voor Vergane Glorie ontstond. Ik liep tussen de ruïnes en wilde niets liever dan zien hoe deze stad er vroeger uit had gezien. Ik legde mijn hand tegen een van de stenen en hoopte op een visioen van het verleden. Iets wat helaas niet gebeurde, maar wel de start was van het verhaal voor Vergane Glorie!

Ta Prohm

Ta Prohm was een van de tempels van de Khmer stad Angkor in Cambodja. Gebouwd in de twaalfde eeuw in opdracht van Jayavarman VII, diende het als klooster en universiteit. In de 15e eeuw viel het Khmer rijk en kreeg de jungle eeuwenlang de kans om deel te worden van de tempel. De andere tempels van het Angkor-complex, zoals Angkor Wat, werden gerestaureerd, maar er werd besloten om Ta Phrohm zo te laten. De jungle was een cruciaal onderdeel geworden van de tempel en gaf het een unieke uitstraling. De overwoekerde tempel werd daarom gebruikt in de film Tomb Raider.

Ook ik raakte geïnspireerd tijdens het bezoeken van Ta Phrom. De vele bomen die over en tussen de ruïne groeien maken het de perfecte bostempel en ik besteedde er dan ook uren. In Vergane Glorie komt deze tempel terug en is ook geheel overwoekerd. In het verleden was het de vuurtempel van Hestor. Deze God wordt afgebeeld als leeuw met manen van vuur en standbeelden van leeuwen zijn overal in de tempel te vinden. Hestor wordt nu aanbeden door een groep kannibalen. Zij leven dan ook in de ruïnes van deze tempel, diep in de bossen. Het is een van de gevaarlijkste plaatsen in het land! 

Prambanan

De tempel Prambanan is te vinden in Indonesië, op het eiland Java vlakbij de stad Yogyakarta. Het is een Hindu tempel uit de 9e eeuw en werd gebouwd toen de Sanjaya dynastie aan de macht kwam. Daarvoor was Boeddhisme de lijdende religie in de regio met de eveneens prachtige tempel Borobudur. Prambanan was hier het antwoord op, maar al in de tiende eeuw werd de tempel minder belangrijk en werd het uiteindelijk alleen gelaten. Veel van de gebouwen hebben aardbevingen en plunderingen niet overleefd, maar er staan nog wel een aantal prachtige grote tempels. De meeste mensen bezoeken alleen de main site, maar ik kan aanraden om ook de ruïnes op loopafstand te gaan bekijken. Die zijn bijna even mooi en een stuk rustiger.

Ik vind Prambanan echt indrukwekkend en toen ik daar rondliep wist ik direct dat deze tempel terug zou komen in Vergane Glorie. Het werd de inspiratie voor de watertempel van Fiala. Deze godin heeft het leven gecreëerd en is verbonden met de rivier en de zee. Het ligt in het zuiden van het land in een meer waar verschillende rivieren op uitkomen. Het bestaat uit een tiental ruïnes en hebben dezelfde karakteristieke vorm als Prambanan. Fiala’s tempel wordt echter niet bezocht, omdat Anya’s stam niet meer in de goden geloofd. Fiala’s tempel gaat echter wel een rol spelen in het verhaal en staat zelfs op de kaft van Vergane Glorie!

Machu Picchu

De ruïne Machu Picchu ligt in de bergen van Peru op bijna 2500 meter en werd gebouwd door de Inca’s in de 15e eeuw. Het is het meest bekende symbool van de Inca’s. Dit komt mede doordat de Spanjaarden deze tempel niet vonden tijdens hun veroveringen van Zuid-Amerika en in enigszins goede staat is gebleven. De ligging maakt het geen gemakkelijke tempel om te bezoeken. Je moet eerst een meerdaagse tocht maken of de trein nemen naar het plaatsje eronder. Dan volgt een uitdagende klim naar boven, als je wil al om vijf uur ’s ochtends. Het uitzicht op dit nieuwe wereldwonder is het echter zeker allemaal waard.

De luchttempel van Byrandur was eerst niet gebaseerd op Machu Picchu. De tempel van de oppergod is te vinden op een eenzame berg en was niet meer dan een kleine ruïne met wat zuilen, een beetje als de Akropolis van Athene. Ik had echter Machu Picchu altijd al op het oog en ben met name voor deze ruïne op vakantie gegaan naar Peru. De klim naar boven was een geweldige ervaring, ik heb nog nooit zoveel energie gehad zo vroeg in de ochtend. Het was in eerste instantie erg bewolkt en ik stond ver boven de tempel bij de zonnepoort toen de wolken wegtrokken. Een herinnering die ik altijd zal koesteren en een onderdeel moest maken van Vergane Glorie.

Afronding

Dat waren ze dan, de ruïnes van Vergane Glorie. Sukothai is de ruïne waar het idee voor Vergane Glorie is ontstaan, Ta Prohm en Prambanan waren de eerste twee ruïnes die een belangrijke inspiratie waren voor tempels in Vergane Glorie en Machu Picchu is daar op de valreep nog bijgekomen. Ik kan iedereen aanraden om deze vier ruïnes te bezoeken. Ze waren stuk voor stuk adembenemend, het voelt echt alsof je voor even in het verleden bent beland. En wie wil dat nu niet?

Wil je meer weten over mijn fantasy-boek Vergane Glorie? Bekijk dan de pagina van het boek waar de kaft, achterflap, recensies en het eerste hoofdstuk te vinden zijn.