In gesprek met Johan Lubbers
In het najaar van oktober 2019 hield ik een interview met Diamondpages en deelde ik mijn Top 5 boeken. Dank voor de samenwerking! Hieronder zijn het interview en de Top 5 ook terug te lezen.
Interview
Wie is Johan Lubbers als auteur, wat drijft hem en wat zijn zijn dromen?
Ik ben een echte dromer en schrijf dan ook het liefst fantasy boeken. Er is niets mooiers dan een magische wereld creëren! Die verhalen moeten aan de ene kant wel makkelijk weglezen met veel actie en aandacht voor de personages, maar ik bespreek ook graag politieke thema’s zoals de prijs van gezondheidszorg in Doktoren van de Staat. Ook grotere thema’s, zoals verlies en hoe hier mee om te gaan, zijn verweven in mijn boeken.
Grote dromen heb ik niet. Graag blijf ik verder schrijven en steeds meer mensen vermaken met mijn verhalen. Op het persoonlijke vlak wens ik altijd dat iedereen gezond wordt of blijft.
Hoe bent u op het idee gekomen om ‘Vergane Glorie’ te schrijven?
Ik wilde heel graag een boek schrijven dat zich afspeelt in de steentijd. Het is een periode waar niet veel boeken over verschijnen, maar wel heel interessant is. Het simpelweg overleven was toen al een hele opgave. Daarnaast worden de grote vragen van ons bestaan in die tijd op een hele andere manier beantwoord. Dit verwerken in een verhaal is erg leuk om te doen.
Het verhaal zelf heb ik bedacht en geschreven tijdens het reizen. Ik was een half jaar aan het backpacken door Azië en liep tussen de ruïnes van Sukothai in Thailand. Die maakten enorm veel indruk en zonder het te beseffen raakte ik de stenen aan omdat ik een visioen wilde krijgen hoe het er vroeger uitzag… Helaas gebeurde er niets, maar het was wel de eerste inspiratie voor Vergane Glorie!
‘Vergane Glorie’ gaat onder andere over een stam die hun voorouders vereren. In hoeverre gelooft u hier zelf in?
Ik vind dat je je ouderen altijd met respect moet behandelen, maar geloven dat mijn voorouders over me waken doe ik niet. Het is gewoon echt iets wat paste in dit boek en heeft iets magisch.
Welk voorwerp, herinnering of wijze les, heeft u van uw voorouders geërfd. En is voor u het meest waardevol?
De tafel die mijn opa ooit heeft gemaakt en daarna ook voor jaren door mijn vader is gebruikt, heb ik nu als bureau waar ik achter schrijf. De tafel is wat verweerd, maar zou ik nooit wegdoen!
De verschillende emoties sprongen van de bladzijden waardoor het een gevoelige reis werd door het land. Heeft u dit tijdens het schrijven ook ervaren?
Zeker! Wanneer ik een spannende of belangrijke scène schrijf dan zit ik op het puntje van mijn stoel en voel ik de adrenaline. Tijdens het schrijven zit ik echt in het moment en voel ik wat de personages ook voelen. Ik leef dan ook erg mee met mijn personages, zeker als het net iets anders lijkt te gaan dan ik geplot heb.
In het boek komen veel Tempels voor. Nu las ik in het dankwoord dat u graag oude ruïnes bezoekt, waar komt deze voorliefde vandaan en met wie deel je deze liefde?
Ruïnes zijn inderdaad een favoriete bestemming van mij en tijdens een vakantie bezoek ik altijd een aantal ervan. De voorliefde komt voort uit een combinatie van hoe oude beschavingen dit voor elkaar hebben gekregen om te maken en dat ze echt vervallen zijn. Ik kan tussen ruïnes heerlijk wegdromen. Gelukkig kon ik die voorliefde met iedereen delen door er een aantal in Vergane Glorie te verwerken!
Heeft u ooit twijfels gehad bij het schrijven? (Door invloeden van buitenaf, negatieve feedback of iets dergelijks.)
Een gezonde dosis twijfels tijdens het schrijven is goed. Voegt deze scène wel iets toe, is de spanningsboog nog juist, is het logisch wat het personage nu doet en ga zo maar door. Dat zijn echter vooral interne twijfels. Van buitenaf heb ik alleen maar positieve steun gekregen en daar ben ik mijn naasten erg dankbaar voor.
Als u terugkijkt naar uw boek. Zou u iets willen herschrijven of veranderen? (Bijv. Een plottwist toevoegen, weghalen etc).
Laatst was ik bij de ruïnes van Petra in Jordanië en die waren adembenemend. Graag had ik deze verloren stad in de woestijn ook nog in het boek verwerkt. Dan maar in één van mijn volgende boeken!
Wat is uw grootste angst als auteur?
Originaliteit vind ik een belangrijk onderdeel van schrijven. Ik zou het teleurstellend vinden als bijvoorbeeld een cool nieuw magiesysteem in exact dezelfde vorm al in een ander boek voorkomt en ik daar later achter kom.
Wat zijn uw schrijfprocessen? Heeft u bepaalde rituelen of handelingen die u volgt?
Ik bedenk het hele verhaal al voor het schrijven en schrijf elk hoofdstuk op een handvol post-its. Die plak ik daarna op mijn slaapkamer muur, zodat mijn aankomende boeken al iets fysieks zijn. Wanneer ik dan ga schrijven doe ik dat op vaak vroeg in de ochtend, voor ik start met mijn normale baan. Verder heb ik ook een jaarlijkse schrijfweek. Samen met een vriend huur ik dan een huisje ergens in Nederland en schrijven we bijna continu. Dat schiet lekker op!
Bent u op dit moment met een nieuw boek bezig? Zoja, kan/wilt u een tipje van de sluier oplichten?
Op dit moment ben ik bezig met het tweede deel van De Komeet. In de zomer van 2018 is het eerste deel verschenen, genaamd Doktoren van de Staat. Hierin ben je een magiër als je geboren wordt onder de komeet, maar de staat is bang voor wat magiërs kunnen doen met hun krachten. Magiërs worden daarom gedwongen om doktoren te zijn en er wordt een hoge prijs gevraagd voor hun genezingen. Het verhaal wordt verteld vanuit vier personages die hier verschillend naar kijken.
In het vervolg wordt de wereld wat groter en worden er personages uit andere landen geïntroduceerd. Die kijken weer heel anders naar magie. Maar ook een aantal bekende personages komen terug die gebukt gaan onder de gebeurtenissen van het eerste deel en natuurlijk schuilen er nieuwe gevaren om de hoek.
Het boek verschijnt in 2020!
Hoe voelt u zich als u uw boek in de handen van een blogger legt, die dit naar zijn of haar eerlijke mening mag beoordelen?
Misschien wat vreemd, maar ik ben niet echt nerveus. Iedereen heeft een eigen mening en perspectief en ik ben vooral benieuwd wat de lezer uit mijn boek haalt. Natuurlijk hoop ik dat de lezer zich wel heeft kunnen vermaken met mijn boek en meer van mij wil lezen. Maar ook feedback is van harte welkom!
Korte persoonlijke en -of- vragen
Wat is uw favoriete
boek: Mistborn Trilogy
Film: Star Wars
Serie: Battlestar Galactica
Videogame: Final Fantasy X
Wie is uw favoriete auteur?
Brandon Sanderson
Wat zijn uw hobby’s naast schrijven?
Ik speel graag een potje squash en hou van gamen. Mezelf verliezen in een singleplayer game met een goed verhaal is geweldig. Ook ben ik verzot op reizen!
Met welke auteur zou u een dag op stap willen?
Het is helaas niet meer mogelijk, maar met Terry Pratchett had ik wel een dag op stap willen gaan. Zijn humor en wereldbouw zijn echt uniek.
In welke taal zou u uw eigen boek ooit vertaald willen zien?
Toch gewoon het Engels, dat heeft het meeste bereik.
Welk personage uit welk boek dan ook, zou u wel een dag willen zijn ?
Ik zou wel eens een magiër willen zijn! Ik wil dan zoveel mogelijk magie gebruiken en niet gebonden zijn aan restricties. Harry Potter lijkt me een goede.
Maak de zin af: Een boek hoort mensen helemaal onder te dompelen in een andere wereld en te laten ontsnappen uit onze eigen realiteit, maar bovenal hoort een boek te vermaken.
Geven of krijgen?
Geven
Nuchter of spontaan?
Nuchter
Ochtend- of avondmens?
Ochtend
Teamplayer of een solist?
Solist
Boeken schrijven of reizen naar nieuwe bestemmingen?
Oei, hele moeilijke! Toch reizen naar nieuwe bestemmingen dan!
Wie was er eerder? De kip of…. het ei?
De kip
Top 5 boeken
1. Mistborn Trilogy van Brandon Sanserdon
Dit is een geweldige serie van mijn favoriete schrijver. Het verhaal begint in een fantasiewereld waar de slechterik heeft gewonnen en met ijzeren hand regeert. De hoofdpersoon Vin gaat samenwerken met een groepje rebellen om hem omver te werpen. Het magiesysteem is erg origineel en het verhaal zit vol met plottwists. Ook is het superspannend, een absolute aanrader!
2. Droomwandelaar tweeluik van Inge Pietjouw
In deze twee boeken volg je de avonturen van de zussen Finna en Thora. Het speelt zich af in de tijd van de Vikingen, iets waar ik zelf van hou. De wereldbouw is goed uitgewerkt en zit vol met verwijzingen naar de Noorse mythologie. De meisjes moeten beide op gevaarlijke reizen gaan en de personages zijn goed uitgewerkt. Ook leest het heel gemakkelijk weg.
3. Watership Down van Richard Adams
Dit boek was een van mijn favoriete boeken in mijn jeugd. Het gaat over konijnen die een nieuwe leefomgeving moeten vinden. Alle konijnen hebben hun eigen persoonlijkheid en het verhaal is soms hartverscheurend. Er is ook een miniserie op Netflix te zien.
4. 1984 van George Orwell
Ik hou van verhalen met een dystopische wereld en welk boek is dan beter toe te voegen aan dit lijstje dan een van de meest invloedrijke verhalen die er bestaat? In 1984 houdt Big Brother iedereen continu in de gaten en is voor jezelf denken strafbaar. Maar de staat wil je niet beboeten, ze willen je hersenspoelen totdat je waarlijk van Big Brother houdt. Even geen zin om te lezen? Kijk de film!
5. De Discworld serie van Terry Pratchett
Dit is niet een serie die je even leest, er zijn namelijk 41 boeken in verschenen. Het speelt zich af op een wereld die rust op vier olifanten die weer op een gigantische schildpad staan. De humor van de boeken is echt heerlijk belachelijk! Elk boek is een opzichzelfstaand verhaal, maar hoofdpersonen komen wel vaker terug. Deze personages maken ook echt een groei door, net als de gehele wereld. Politieke systemen veranderen en er worden technologische uitvindingen gedaan die een blijvende invloed houden. Prachtige serie!