Top 3: Favoriete schrijfplekken

Als schrijver ben ik altijd op zoek naar een goede plek om aan mijn boeken te werken. En dat is nog niet zo makkelijk! Aan de ene kant wil ik niet afgeleid worden en wil ik me op mijn gemak voelen. Aan de andere kant is inspiratie ook belangrijk en kan het helpen om uit de comfortzone te stappen. Op dit moment zit ik gelukkig in een fijn ritme en verwacht dat voor de voorzienbare toekomst dit mijn drie schrijfplekken zijn!

Nummer 3: Thuis

In mijn slaapkamer heb ik een bureau staan met een toetsenbord en muis. De laptop kan zo aangesloten worden en er kan geschreven worden. En wat is er fijner dan thuis zijn? Helemaal niets! Dat is dan ook direct het probleem. Er zijn veel leuke dingen te doen zoals gamen of wat lekkers koken. Ook moet er altijd wel wat gebeuren. De boodschappen worden niet vanzelf gehaald. Tijdens rustige weekenden lukt het wel om wat schrijfsessies te houden, maar in het algemeen is dit gewoon niet de plek voor mij om woorden te typen.

Wat ik wel thuis doe is plotten. Met een aantal verschillende perspectieven is de opbouw erg belangrijk en dient de tijdslijn goed in de gaten gehouden te worden. Iedereen heeft invloed op elkaar en het moet natuurlijk ook nog een fijne reis zijn voor de lezer. Het zit grotendeels in mijn hoofd, maar het is fijn om wat extra structuur aan te brengen. Dit kan met schrijfprogramma’s, maar ik zie het het liefst voor me. Daarom heb ik een gehele wand leeggemaakt en schrijf ik elk hoofdstuk op enkele post-its. Daar kan ik lekker voorstaan en wat husselen als dat nodig is.

Plotten op post-its!

Nummer 2: Op kantoor

Hier wordt het meeste werk gedaan. Ik kom extra vroeg op kantoor en heb dan nog zo’n anderhalf uur voordat de werkdag echt begint. En dat werkt goed! Ik probeerde dit schrijfblok eerst thuis te doen, maar ben dan nog te slaperig. Nee, liever ben ik eerst onderweg. Na een treinreis en twee fietstochtjes ben ik echt wel wakker. Een bijkomend voordeel is dat ik onderweg kan nadenken wat ik ga schrijven en dan op kantoor efficiënt aan de bak kan.

Natuurlijk, het is niet perfect. Wanneer ik er echt goed in zit, moet ik op een bepaald moment toch stoppen. Als ik ’s avonds thuis zou schrijven, zou ik gewoon door kunnen gaan. Daarnaast is het soms lastig als de inspiratie niet direct komt. Ik kan niet zoals thuis alsnog iets anders doen. Het is dan een kwestie van gewoon beginnen, of bijvoorbeeld wat te herschrijven.

Het fijne is dat ik bij aankomst nog alleen ben en ongestoord kan werken. Gedurende het schrijfblok komen er collega’s binnen en maak je toch ook een praatje. Gelukkig is dat vooral gezellig. Wil ik echt even helemaal niet gestoord worden? Dan doe ik gewoon oortjes in!

Nummer 1: In de trein

Ik werk op dit moment vier dagen per week zodat ik een doordeweekse dag heb om aan mijn boeken te schrijven. Dit vond ik zelf het lastigste moment om een mooie schrijfplek voor te vinden. Op kantoor kan natuurlijk niet en gedurende een dag thuis merkte ik dat ik niet genoeg woorden typte. Zonde, want dit is de dag waar echt voortgang geboekt kan worden. Ik heb de bibliotheek een paar keer geprobeerd, maar dat is niet echt mijn ding.

En toen dacht ik aan de trein. Waarom ga ik niet een dag in de trein schrijven? Ik nam een dal vrij kaart en check nu wekelijks ’s ochtends in. Dan reis ik naar een uithoek van Nederland en heb uren de tijd om aan mijn boek te werken. Het werkt voor mij echt heel goed! Ik dwing mezelf om op een plek te zijn waar gewerkt moet worden, maar er gebeurt wel genoeg om je heen zodat het niet saai wordt.

Aan het werk in de trein!

Een leuke bijkomstigheid is dat ik nu Nederland aan het verkennen ben. Elke week stap ik uit bij een ander station en verken ik die stad. Soms bezoek ik een museum, maak ik een wandeling of spreek ik met iemand af. Na een paar uurtjes is het tijd om terug te gaan en die laptop weer aan te zetten!

Afsluiting

Dat zijn de drie plekken waar ik werk aan mijn boeken! Thuis vooral voor het plotten en wat schrijven tijdens rustige weekenden, verder doordeweeks een dagelijkse schrijfsessie op kantoor en één keer per week een langere schrijfdag in de trein.

Heb je ook een bijzondere locatie waar je aan het werk bent of heb je een andere vraag? Laat het dan weten in een reactie op sociale media of stuur mij een bericht via de contact-pagina. Heb je nog niets van mij gelezen en hou je van fantasy? In de zomer van 2018 verscheen De Komeet – Boek 1: Doktoren van de staat, mijn schrijfdebuut!