Blog december 2021

De laatste dagen van 2021 zijn aangebroken en dus is het de perfecte tijd om niet een maand maar een heel jaar terug te kijken. Het was voor het eerst sinds mijn debuut dat er geen nieuwe boek van mij is verschenen in een jaar, maar ik heb wel gewerkt aan mijn volgende boek. In 2022 zal Vluchteling dan ook echt verschijnen, ik kijk er erg naar uit! Ook leuk dit jaar waren de reacties van lezers van mijn boeken, de online activiteiten van mijn uitgeverij en dat mijn eerste uitgegeven boek, De Komeet 1: Doktoren van de staat, alsnog is aangekocht door bibliotheken.

Verder was het dit jaar behoorlijk behelpen met meerdere lockdowns en maatregelen die het moeilijk maakten om veel mensen te zien. Dit had met name impact op de festivals. Na 2020 keek ik uit om weer op Comic Con, Elfia, Castlefest en Facts te staan. Dat is allemaal niet gebeurd. De meeste beurzen gingen niet door of er was maar ruimte voor een deel van de Zilverschrijvers. Een lichtpuntje was Fantasy Fest in Rijswijk. Het was erg leuk om daar heen te gaan en bezoekers en collega’s te spreken. Hopelijk is er in 2022 meer mogelijk.

Op vakantie gaan is in 2021 wel gelukt. De schrijfvakantie in Friesland was een hoogtepunt. Het was daar dat ik het einde van Vluchteling bereikte en het gebied was ook erg mooi. We waren in de buurt van het Lauwersmeer en dat wordt als een dark sky park bestempeld. Rond middernacht zijn we naar de uitzichttoren gewandeld en hebben daar genoten van een adembenemende sterrenhemel. De roadtrip door Griekenland was ook geweldig. Ik hou van ruïnes en wilde altijd al Delphi en de Acropolis zien. Het was echter Meteora dat mijn hart heeft veroverd. Ik kon uren naar de kloosters op rotsen kijken, het voelde alsof ik een fantasy wereld was ingestapt.

Doelen 2021

Elke oudejaarsdag stel ik een lijst op van doelen of goede voornemens voor het volgende jaar. Daar kan van alles opstaan zoals niet meer snoozen en de ocarina leren spelen. Ook staan er een aantal doelen voor het schrijven op.

  • Vluchteling klaar voor redactie -> Bijna gehaald
  • Plotten De Komeet boek 3 -> Niet gehaald
  • Schrijven van een kort verhaal -> Gehaald

Het afgelopen jaar heb ik veel aan Vluchteling gewerkt en in principe had het klaar kunnen zijn voor de redactiefase. Die is echter iets later dan gepland en dus heb ik de laatste ronde van herschrijven ook iets uitgesteld. De komende maand zal ik aanpassingen aan met name het einde maken, om het verhaal weer te verbeteren.

Een doel dat het helaas niet gelukt is, is het plotten van het derde boek in fantasyserie De Komeet. Er zijn wel al ideeën, maar het is me nog niet gelukt om de precieze richting te kiezen en dit verder uit te werken. Het is best lastig met een wereld die groter is geworden en de vele personages en verhaallijnen om uit te kiezen. Een mooie uitdaging voor het komende jaar.

Iets dat ik al een tijd wilde proberen was een kort verhaal te schrijven en dat is dit jaar gelukt. Bevroren is een verhaal in een ijswereld van zo’n 20.000 woorden waarin de lezer bepaalt wat echt is. Enkele proeflezers hebben het onlangs doorgenomen. Het werd positief ontvangen, maar er is ook nog werk te verrichten. Het komende kwartaal ga ik met hun feedback aan de slag.

En daarmee komt een eind aan de terugblik van 2021. Ik wens iedereen een magisch en gezond 2022 toe!