Blog september 2021

Deze maand kwamen de reacties van de eerste proeflezers binnen over het einde van mijn nieuwe boek Vluchteling en bezocht ik Naturalis om inspiratie op te doen. En natuurlijk is er ook weer een mop van de maand, dus lees snel verder!

Einde eerste proefversie Vluchteling

Het was toch weer spannend… Deze maand ontvingen de eerste twee proeflezers het einde van Vluchteling. Ik had het boek in drie delen opgesplitst en de eerste twee delen waren al gelezen. Het eerste stuk was het meest spannend, zouden de wereld, personages en magiesysteem enthousiast worden ontvangen? Gelukkig was het antwoord daarop een overtuigend JA. Het tweede deel was ik minder nerveus over, ik had het volste vertrouwen in dit deel van het verhaal. Maar toen kwam het einde en ik was erg benieuwd of dat mijn proeflezers ook voldoening zou geven. Hun reacties waren heel leuk om te lezen, graag deel ik er een aantal met jullie:

  • “Wow wat😱😱😱 zag dit niet aankomen”
  • “Dat ze naar het strand gaan is natuurlijk wel erg dom”
  • “Vind zijn back story erg interessant!”
  • “Heb het gevoel dat ze niet echt hecht is met hem. Zou ze op z’n minst niet iets zeggen dat ze hem gaat missen? En misschien ook bezorgd is?”
  • “🤣 hahaha”

Dinosauriërs!

In mijn eerste drie boeken was de dierenwereld altijd heel normaal. Schapen en kippen werden gehouden voor voedsel, paarden werd op gereden en de gevaarlijkste dieren waren wolven en beren. Meerdere lezers gaven aan graag wat anders te willen zien en daar was ik het mee eens. Daarom heb ik voor mijn nieuwe boek Vluchteling voor een andere dierenwereld gekozen… eentje gebaseerd op dinosauriërs.

Deze dierenwereld lukte prima om te creëren met onderzoek en eigen fantasie, maar het is altijd leuk om iets in het echt te zien. Ik wilde daarom al een lange tijd naar Naturalis en deze maand was het door de omstandigheden eindelijk zover. Eerst ben ik alle andere afdelingen langsgegaan om uiteindelijk de ruimtes met de skeletten van dinosauriërs in te gaan. En dat stelde niet teleur! Alle dinosauriërs waren mooi om te zien, zeker degene die ook in Vluchteling voorkomen. Het absolute hoogtepunt was natuurlijk de Tyrannosaurus Rex. Een gigantisch skelet van een van de gevaarlijkste dieren die ooit heeft bestaan, het is maar te hopen voor mijn personages dat ze dit beest niet tegenkomen!

Mop van de maand

Een baby dinosauriër vroeg aan haar moeder: ‘Mama, ga ik later naar de hemel?’

‘Nee,’ antwoordde haar moeder. ‘Naar het museum.’

Vooruitkijken naar oktober

Oktober start met een pauze in het schrijven. Ik ga op vakantie naar Griekenland om uit te rusten op stranden, maar vooral om ruïnes en kloosters in Athene, Delphi en Meteora te bezoeken. Tijdens mijn vakantie werkt mijn derde proeflezer aan het laatste deel van Vluchteling en wanneer ik terug ben ga ik aan de slag met haar uitgebreide feedback op taalfouten en zinsbouw.

En misschien sta ik aan het eind van de maand weer eens op een festival. Fantasy Fest opent de deuren op 23 en 24 oktober. Het is nog even afwachten of ik daarbij aanwezig zal zijn, ik hoop van wel!